ΕλληνικάEnglish

Ιστορικά Στοιχεία

Στην παλιά επαρχία Σητείας και ιδιαίτερα στην Κάτω Ζάκρο, βρέθηκαν σε πηγάδι ελιές επιτραπέζιες που χρονολογούνται πριν 3.500 χρόνια

Εδώ οι ‘ΜΙΝΩΕΙΤΕΣ’ μετέτρεψαν τις ‘αγριελιές’ σε καλλιεργήσιμες ελιές και παρήγαγαν το ελαιόλαδο και τα αγριοκλήματα σε αμπέλια που παράγουν κρασί.

Έτσι άρχισε η αλματώδης ανάπτυξη εμπορίου του μινωικού πολιτισμού. Τα ευρήματα στην περιοχή του Ορεινού δηλώνουν ότι πέρασαν και από δω οι Μινωείτες.

Ο ιστορία παραγωγής ελαιολάδου σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκινάει με τα ΑΛΕΤΟΥΡΓΙΑ (δηλαδή ένα σακί γεμάτο ελιές και από πάνω μια μεγάλη βαριά πέτρα που συνθλίβει τον καρπό και έπαιρναν το λάδι).

Από το 1850 ο τρόπος παραγωγής ελαιολάδου γινόταν με την ΦΑΜΠΡΙΚΑ-ΜΠΟΤΖ ΕΡΓΑΤΗΣ (μικρό αλώνι όπου γυρίζουν μέσα βαριές πέτρες με τα χέρια οι εργάτες).

Στη συνέχεια η φάμπρικα μεγάλωσε πήγε σε πιο μεγάλο αλώνι σε πιο μεγάλες πέτρες όπου γύριζε με γαϊδούρια. Αργότερα ήρθαν τα χειροκίνητα πιεστήρια και στη συνέχεια τα ηλεκτρικά πιεστήρια για να εξελιχθούν όπως είναι σήμερα σε υπερσύγχρονα συγκροτήματα

Σήμερα η μεσογειακή διατροφή κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η κατανάλωση ελαιολάδου παγκοσμίως έχει σταθερά ανοδική πορεία. Αρκετοί πληθυσμοί αναγνωρίζοντας την αξία του ελαιολάδου αντικατέστησαν με ελαιόλαδο τα ζωικά λίπη που χρησιμοποιούσαν αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι παππούδες μου έλεγαν ότι το ελαιόλαδο τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν χρήματα αποτελούσε βασικό είδος συναλλαγής μεταξύ κατοίκων και εμπόρων , δηλαδή, όταν κάποιος ήθελε να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης (ζάχαρη, αλάτι, ψωμί, γάλα) αντί για χρήματα έδιναν ελαιόλαδο.

Οι μαρτυρίες των παππούδων μου λένε ότι το ελαιόλαδο εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχαν φάρμακα το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς όταν κάποιος άνθρωπος ή ζώο είχε κάποια σημάδια στο σώμα του, μυϊκούς πόνους, εξανθήματα, χτυπήματα σε διάφορα μέρη του σώματος αλείφονταν με λάδι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι βασίλισσες και οι βασιλιάδες των αρχαίων χρόνων αλείφονταν με λάδι για χαλάρωση. Οι πολεμιστές μετά την μάχη για να καταπραΰνουν τις πληγές τους από τους πόνους, οι αθλητές μετά από κάθε αγώνα. Επίσης το χρησιμοποιούσαν για φωτιστικά είδη. Φώτιζαν τα σπίτια τους με το λεγόμενο λύχνο(σκεύος όπου έβαζαν μέσα βρεγμένο πανί με λάδι και έβαζαν φωτιά στην άκρη στο πανί).

Ακόμα αν ήθελαν να διατηρήσουν κάποια τρόφιμα όπως ελιές, τυρί, κρέας τσιγαρισμένο κ.α τα έβαζαν μέσα σε βαρέλια και από πάνω έβαζαν λάδι.

 

Δείτε ένα video για τον τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο